15. listopadu 2014

polštář s jelen

Blíží se Vánoce, takže volba na první návod je jasná. U nás doma milujeme polštáře všech druhů a tvarů, což je fajn je to jedna z nejrychlejších možností jak oživit interiér a fantazii se meze nekladou :)

Takže jsem vyrobila několik vánočních polštářů do našeh obýváčku. Návod je na polštářek velikosti 40x40 cm, tahle velikost se nám vyhovuje, jsou akorát pod hlavu a na sedačce vypadají suprově.

Potřebujeme:

Látku na polštář pruh 45cm na 90cm (nebo 2 čtverce 45x45 cm)
Látku na potah polštáře 45 cm na 105 cm
výpň na polštář
filc
obrázek jelena, kopírák
jehlu,nit,špendlíky, bavlnku, nůžky, žehličku
šicí stroj (jde to i v ruce)

Jak na to

Nejdřív ušijeme polštář, ze pruh látky přehmene a sešijeme (2,5cm okraj na každé straně) na na dvou stranách úplně a na jedné do půlky, tudy nacpeme výplň. Polštář otočíme přežehlíme a co nejvíc vycpeme výplní, potom plnící díru zašijeme a máme hotovo. Teď už chybí jen povlak :)


Pruh látky, ze které budeme šít potah na kratších stranách zahneme o jeden centimetr a prošijeme a teď trošku počtů. Povlak je vlastně taková kapsa, takže z jedné strany ho zahneme o 30 cm, od ohybu odměříme 40cm a opět zahneme. Píšu to trošku zmatečně, ale na obrázkách je to vidět :) Všchny sklady si přežehlíme a než to všechno sešijeme tak hurá na jelena.

Na internetu si najdeme obrázek jelena, nejlepší je jen silueta, upravíme v PC na požadovanou velikost a vytiskneme, pokud máme světlý filc, přeneseme pomocí kopíráku a vystřihneme, jinak vystřineme šablonu z papíru a obkreslíme jí na filc.

Filcového jelena si přišpendlíme na lícovou stranu ( ta co bude vidět) a přišijeme bavlnkou.

Pak už jen stačí povlak opět otočit, přežehlit a na kratších stranách sešít, opět je počítán okraj 2,5 cm na každé straně. Otočíme, přežehlíme a je to




Teď už jen nacpeme polštář do povlaku a máme opravdu hotovo :)

Závěrem pár tipů:

* na polštář používám stará bílá prostěradla :) červený polšář je to samé staré prostěradlo obarvené na červeno a našrobeno
* jelen nemusí být z filcu, ale jeho výhoda je, že se netřepí
* obrázky upravuji ve fotofiltre, je to jednoducé a rychlé.

Tvoření zdar :) Spoock

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Kde všude sháníte takto krásné dekorativni polstare ? Jediné, které se mi docela zamlouvali byly na stránkách emaka. Jinde jsem zatím žádné zajímavé nenašla. Tak pokud byste někdo nějaké našel, dejte mi určitě vědět prosím!

    OdpovědětVymazat