6. prosince 2014

jednoduchá samotvrdnoucí hmota - tak trochu domácí modurit ...

V posledních dnech mi několikrát padla do oka samotvrdnoucí hmota, ale nikdy jsem jí nekoupila, protože jsem nevěděl,a kdy jí použiji, a jak dlouho mi doma vydrží ... jako na potvoru by se mi hodila zrovna nedávno. Hledala jsem na netu čím modurit nahradit a našla jsem pár receptů na výrobu domácí samotvrdnoucí hmoty, a co je důležité se surovin, které máme doma pořád

Potřebujeme:

2 hrnečky jedlé sody
1 hrneček kukuřičného škrobu
1 hrneček vody (ideálně převařené)
hrnec (doporučuji teflonový, klidně pánev)
vařečku, potravinářskou fólii



Jedlou sodu, škrob a vodu smícháme v hrnci do hladka a dáme vařit. Poté co se hmota začne "vařit" zhoustne. Nechte jí chvilku stranou a hned, jak to bude možné jí zpracujte rukama do hladké hmoty - koule a šup s ní do potrainářské folie, jinak okorá. (v některých návodech doporučují předtím namazat ruce krémem, zdálo se mi, že to jde pak lépe :). A je to :)

- z hmoty můžete dělat skoro všechno např. kuličky, jednoduché figurky, vykrajované tvary, pletené vánočky.
- po zpracování necháte výtvor  při pokojové teplotě schnout cca 2 dny, ideálně na papíru. Pokud se ploché tvary začnout kroutit otočte je :)
- hmota se po vytvrdnutí dá barvit jakoukoliv barvou, popř. lze obarvit potravinářským barvivem už při vaření (barvivo nejdříve rozmíchat s vodou).
- pokud vám hmota při zpracování tvrdne, napočte si ruce do vody a znovu jí zpracujte.

koule z uvedeného množství - průměr cca 18 cm
 Návod jsem nalezla na stránkách ehow.com, dají se tu najít další způsoby, tak ještě jeden, ale ten jsem nezkoušela :)

Hmota z mouky:

4 hrnky mouky
1 a půl hrnku soli
1 a půl hrnku  vody

Smíchat sůl a mouku a pomalu přilévat vodu, dokud není konzistence akorát, hodně, ale opravdu hodně zpracovat rukama. Měla by být jako hlína, nejříve trvá a později vláčnět.Tahle směs se nevaří.

4 komentáře:

  1. Alternativní recept:

    300 ml vody,
    150 g hladké nebo polohrubé mouky,
    75 g soli,
    2 polévkové lžíce octa,
    1 polévkovou lžíci oleje,
    potravinářské barvivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušel prosím někdo tento recept? Je to spíše jako modelína nebo samotvrdnoucí hmota? Děkuji za odpovědi.

      Vymazat
  2. Nejlepší hračka for free. Takový návrat ke kořenům je top :).

    OdpovědětVymazat
  3. Dovětek pro ty, kteří narazili na recept po letech jako já: ano, těsto se podle tohoto návodu drolí. Doporučuji přidat asi o polovinu dávky více škrobu, případně i vody, a hlavně těsto na plotně potrápit ještě pár minut po tom, co už se slepilo do jednolité koule. Prostě ho na pánvi pořád obracet, roztírat a zase sbírat. Delším prohříváním změní strukturu tak, že se přiblíží i komerčnímu Play-doh. Rozdíl dělá hlavně absence boraxu. Ale pokud hrozí, že si děti sem tam modelíny ukousnou nebo olíznou, stojí to za to!

    OdpovědětVymazat