30. června 2015

šperkovice na zeď- skříňka

O šperkovnici jsem doma mluvila už dlouho, ale pořád ne a ne narazit na tu, která by se mi hodila. Když už jsem si jí namalovala, tak můj vrchní truhlář (rozuměj taťka) měl plno práce se skříní, kterou jsem si vymyslela o týden dříve. Asi mě už znáte, když se pro něco nadchnu, tak to potřebuju hned, teď ... včera bylo pozdě.

Takže jsem v neděli ráno vyrazila do hobymarketu a v neděli večer mi visela na zdi. Protože jsem si do konce nebyla jistá, jak to dopadne, nejsou fotky z postupu, ale až konečné dílko, snad bude postup pochopitelný :).

7. února 2015

jednoduchá textilní cedulka

Začala jsem šít, dobře šiju už dlouho, ale nyní jsem začala šít "víc" :) a zjistila jsem, že mým výrobkům chybí něco malého, něco osobního, něco co by je odlišilo od ostatních ... ano, je to malá cedulka, která by odkazovala na mojí tvorbu, stačila by úplně jednoduchá ....

Hledám na netu, kolik taková malá cedulka asi tak stojí, kde mi jí vyrobí a kdy jí budu mít ... chci jí hned, včera bylo pozdě ... a tak pátrám dál ... není přece možné, že by nebyl návod, na to, jak jí vyrobit doma ...

Našla jsem návodů několik, hlavně na zahraničních stánkách, ale protože je skoro půlnoc a já pořád nemůžu najít návod, který by mi vyhovoval, začínám expeimentovat ... no a výsledek je tu!

Takže na výrobu cedulek potřebujeme:

nějaký PC program, kde si vytvoříme šablonu
ingoustovou tiskánu
bílé plátno
nějakou nádobu, kam vložíme formát A4 nebo A5
ocet
škrob, žehličku, tužku, nůžky,šicí stroj

Já si šablonu vytvořila v programu MS WORD, jde vlastně o tabulku, která má buňky o velikosti 2x5 cm, text zarovnaný dolů na střed.

Z bílého plátna (v mém případě staré prostěadlo) si vystřihneme velikost A5, raději o chlup menší než větší.

Plátno pořádně naškrobíme (miluju škrob ve spreji z DMka) a vyžehlíme. Čím víc naškrobeno, tím líp.

Místo papíru dáme do tiskárny naškrobenou látku a vytiskneme šablonu přímo na látku. Mě se nikdy nepodařilo tisknou šablonu černě (špiní se mi látka), takže vždy mám šablonu vytvořenou v tmavěmodré barvě.

Po vytisknutí látku přežehlíme a dáme na cca minutu do octa, barva se začne rozpíjet a blednout, ale ocet zabraní, aby se "uvolněná" barva vpila do látky, nakonec látku vypereme ve vodě a vyžehlíme.

Tmavší je přímo z tiskárny, světlejší je už po octové lázni, vyprané a vyžehlené

 Nyní stačí cedulky roztříhat a použít :)
modrá je z tiskány, černá je po vytištění a vyprání obtažena fixou na textil